Coördinatie hulp aan Oekraïense vluchtelingen 

De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo bereiden zich voor op de opvang van rond 300 vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeenten zijn op dit moment op zoek naar geschikte opvanglocaties. Mensen die Oekraïners onderdak willen bieden worden verzocht contact op te nemen met hun gemeente en diverse hulporganisaties.

Gevluchte Oekraïners mogen 90 dagen visumvrij reizen in de Europese Unie en hoeven dus geen asiel aan te vragen om legaal in Nederland te verblijven. Het kabinet heeft echter al laten weten dat Oekraïners zich geen zorgen hoeven te maken als die 90 dagen voorbij zijn. Op dit moment hebben Oekraïense vluchtelingen officieel nog geen recht op medische zorg, eten en kleding, dus er wordt hard gewerkt, aan zaken als registratie, de soort verblijfsstatus en welke rechten en plichten zij hebben.

Mocht de oorlog in Oekraïne langer duren, dan zouden vluchtelingen alsnog asiel kunnen aanvragen. Het kabinet komt binnenkort met meer informatie over asiel en ook verdere voorzieningen als kinderopvang, scholing en werk voor de vluchtelingen.

Veel mensen hebben al genereus huizen, vakantiehuizen of slaapkamers aangeboden. Wie onderdak wil aanbieden kan contact opnemen met meerdere organisaties. Take Care BnB werkt samen met het COA. Verder zijn er Host 4 ukraine, Shelter 4 ua, Room For Ukraine en Mapahelp. De gemeenten vragen aanbieders om zich ook te melden via opvangoekraine@debuch.nl, zodat de BUCH overzicht kunnen houden en informatie kan versturen.Op dit moment is er nog geen vergoeding voor opvang. Hier wordt ook nog aan gewerkt.

De BUCH maakt geen gebruik van commerciële aanbiedingen, maar noteert ze wel voor als ze later nodig blijken te zijn.

Op de websites van de gemeenten staat meer informatie. Er zijn ook links te vinden naar organisaties als Vluchtelingenwerk Nederland,  Giro 555 en de UNHCR Nederland.