Blue Whale Challenge niet zo onschuldig

Het jongerenwerk van Stichting Welzijn Bergen wil uw aandacht vestigen op een Instagram challenge die in rap tempo bekendheid wint onder kinderen/jongeren. De Blue Whale Challenge daagt jongeren uit om informatie te delen en spannende uitdagingen aan te gaan. Wanneer jongeren niet deelnemen wordt gedreigd persoonlijke info bekend te maken op het deepweb. Via Instagram worden door zogenaamde ‘Blue Whale’ accounts berichten gestuurd die aanzetten tot ongezond en gevaarlijk gedrag. Dit begint redelijk onschuldig maar bouwt in rap tempo op tot zaken als zelfverminking en eindigt met zelfmoord. Niemand weet wie achter deze accounts zit. Tegelijkertijd kan iedereen Blue Whale zijn. Blue Whale kan niet hacken en heeft niet direct toegang tot foto`s en bestanden. Persoonlijke info kan verworven worden via sociale media profielen of via bekenden. Er wordt veelvuldig gedreigd dit bekend te maken bij weigering op de opdrachten.
 
Wat te doen?
Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van het fenomeen. Naast dit schrijven, kunt u uzelf inlezen door op internet informatie op te zoeken over de Blue Whale challenge. Deze challenge wint aan bekendheid doordat er vele accounts actief zijn op Instagram die zich hiermee bezig houden. U kunt ouders vragen extra alert te zijn op het gedrag van hun kinderen. Zowel gedrag dat fysiek waarneembaar is, als ook het online gedrag op sociale media zoals Whatsapp, Youtube, Instagram en Snapchat. Zelf kunt u ook alert zijn wanneer u kinderen of jongeren spreekt. Gaat u, of gaan ouders, met een kind in gesprek over Blue Whale, bedenk u dan het volgende. Doe de Blue Whale challenge niet af als onzin. Luister daarentegen met oprechte
interesse naar wat uw kind er al over weet en probeer daar begrip voor op te brengen. Van daaruit kunt u samen in gesprek gaan over de risico`s en gevaren die deze challenge met zich mee brengt. Doordat u zich heeft ingelezen kunt u inhoudelijk mee praten. U gaat in gesprek met een kind of jongere, maar keurt negatief of gevaarlijk gedrag natuurlijk nooit goed.
Neemt een kind of jongere al deel aan de Blue Whale challenge?
Bespreek dan dat het niet echt is, en geef uitleg. Ga na of er sprake is van chantage in welke vorm dan ook waardoor het voor uw kind moeilijk voelt om te stoppen. Steun uw kind oprecht en bepaal samen wat er nodig is om te stoppen. Doe waar nodig aangifte bij de politie. Daarbij is het raadzaam zo veel mogelijk screenshots van de gesprekken te maken of het Instagram gesprek te exporteren naar uw computer.

Vragen of advies?
Heeft u, of hebben ouders, vragen? Of wilt u in gesprek over een specifieke situatie? Dan kunt u contact op nemen met het jongerenwerk van Stichting Welzijn Bergen in uw gemeente via https://jongerenwerkbuch.nl/
Stichting Welzijn Bergen deelt deze trend graag snel met u zodat u tijdig op de hoogte bent.
Ondanks dit bericht maken we ons geen ernstige zorgen, maar vragen we wel uw oplettendheid. Mocht u verhalen of situaties met betrekking tot de Blue Whale Challenge tegenkomen in uw werk of privé, dan vragen we u om het jongerenwerk in uw gemeente hierover in te lichten. Zo kunnen we signalen verzamelen en waar nodig extra actie ondernemen.